Ratsastuksen aloittaminen

Ratsastus aloitetaan alkeiskurssilla, jolle alaikäraja on 7 vuotta. Alkeiskursseja järjestetään 10 tunnin kursseina niin aikuisille kuin lapsillekkin. Oma tunti on kerran viikossa, vakioryhmässä. Alle 7-vuotiaille tarkoitetuilla ponitalutustunneilla voi pienemmät lapset tulla tutustumaan ponien ja ratsastuksen maailmaan lempeästi. Ponit ja ratsastus opettavat empatiaa, vastuuntuntoa, rohkeutta, reippautta, hyvää tasapainoa ja vartalonhallintaa. Moni saa ratsastuksesta jopa elinikäisen harrastuksen, sillä eläin- ja hevosrakkaus ovat piirteitä, joita on vaikea tyrehdyttää.

Tietoa ratsastuksesta

Ensimmäiseen 10 kerran kurssiin sisältyy vakuutus. Jatkossa on liityttävä johonkin SRL:n jäsenseuraan (esim. Goodwill Riders) vakuutusturvan kattamiseksi.  Vältäthän koirien, lastenvaunujen ja sateenvarjojen tuomista tallille. Tallialue on savuton.

Ennen ratsastusharrastuksen aloittamista voit tutustua Suomen Ratsastajainliiton sivuihin sekä SRL:n Nouse ratsaille oppaaseen ja Ratsastavan lapsen vanhempainoppaaseen.


Ennen tuntia

Saavu ajoissa tunnillesi, noin puolituntia ennen, jotta ennätät puhdistaa ja varustaa ratsusi. Ilmoitustaululla on lista, josta näet, millä hevosella ratsastat. Hevosten harjat sekä mahdolliset  suojat/pintelit ovat harjahyllyssä ja satula ja suitset  satulahuoneessa. Hoidettaessa karsinassa hevoset sidotaan aina vetosolmulla kiinni. Jos tarvitset apua hevosen varusteiden laittamisessa, voit pyytää apua tallilla keneltä vain. Jos saat ratsun jo valmiina edelliseltä tunnilta, ennätät seurata tuntia ja näin oppia oppia lisää katsomalla. 

Tunnin jälkeen

Ryhmät vaihtuvat aina tasa- tai puolitunnein, ja hevoset saapuvat kentälle tai maneesiin jonossa  yhtäaikaa. Tunnin jälkeen jos hevosesi menee talliin tulee hevonen hoitaa huolellisesti. Ota varusteet pois, harjaa karva sileäksi ja putsaa kaviot. Kylmällä ilmalla hevoselle puetaan loimi, jos se on hikinen. Varusteet viedään takaisin omille paikoilleen satulahuoneeseen. Pese kuolaimet vedessä ja varo ettei nahkaosat kastu. Jollet ole kiireinen, pyyhi suitsien nahkaosat nihkeällä, satulasaippuoidulla sienellä.

Ratsastusvarusteet

Ratsastuskypärän käyttö on tunneillamme pakollista ja sen voi lainata aluksi tallilta. Ratsastamiseen paras jalkine on ratsastussaapas, korollinen kumisaapas tai muu jalkine, jossa on n. 2-3 cm korko estämässä jalustimen luiskahtamisen liian syvälle jalkaan. Talvella pukeutumisessa pitää muistaa, ettei saa palella. Ratsastaessa olisi hyvä käyttää käsineitä myös kesäaikaan, parhaat käsineet ovat ratsastushanskat tai muut pitävät sormikkaat. Ratsastus on ulkoilmaharrastus. Turvallisuusohjeistus.