Päivä ratsastuskoulussa

Päivä ratsastuskoulussa

Vahannan Ratsastuskoulussa päivä alkaa joka aamu kello 6.00, jolloin päivän ensimmäinen työntekijä saapuu ja aloittaa päivänsä ruokkimalla tallin hevoset. Aamun ensimmäisenä suupalana ratsut saavat heinää ja noin puoli tuntia myöhemmin kauraa sekä kivennäistä ja suolaa. Hevosilla on melko hyvä aikakäsitys, joten ympäristössä, jossa rutiinit pysyvät päivästä toiseen samanlaisina, ovat tallimme hevoset tottuneet siihen, että tietyt asiat, kuten aamuruokinta tapahtuvat aina samaan aikaan. Tämän huomaa aamun ensimmäinen työntekijä hevosten vaativista hirnahduksista heti tallin oven avattuaan.

Päivä ratsastuskoulussa - Rolla

Hevosten aamuruokinnan jälkeen on vuorossa näin talvella hevosten loimittaminen. Suurin osa tallimme hevosista loimitetaan ulkoilun ajaksi syksystä lähtien, erityisesti kovalla sateella ja pakkasella. Loimittamatta pärjäävät syksyn aikana mahtavan talvikarvan kasvattaneet ponit, kuten Tinppa ja Bosse. Ne eivät osoita palelemisen merkkejä pakkasellakaan. Sen sijaan vaatimattomamman karvan omaavat ratsut, kuten Hilla ja Corina, loimitetaan sekä sisä-, että toppaloimella näin helmikuisessa talvisäässä.

"Loimittamatta pärjäävät syksyn aikana mahtavan talvikarvan kasvattaneet ponit, kuten Tinppa ja Bosse."

Noin seitsemän aikaan alkaa hevosten tarhaaminen. Ensimmäisinä tarhoihin viedään nopeimmin aamupalansa hotkineet hevoset, usein Lippi, Rolla ja Retu kärkipäässä. Hitaimmin syövät saavat lisäaikaa aamuruokailuun, jotta ne ehtivät myös juoda ennen ulosvientiä.

Päivä ratsastuskoulussa - Teddy

Hevosten ulkoillessa tallissa siivotaan karsinat, lakaistaan käytävät sekä huolehditaan yleisestä siisteydestä esimerkiksi pyykinpesun muodossa. Päivästä riippuen hevosten ulkoilun aikana voidaan tehdä myös erilaisia huoltotöitä, kuten aitojen korjausta. Kerran viikossa paikalle saapuu myös kengittäjä, joka kengittää aamupäivän aikana 3-4 hevosta. Aamupäivän aikana huolehditaan niiden hevosten liikuttamisesta, jotka eivät syystä tai toisesta osallistu sinä päivänä tunneille tai kaipaavat muuten ratsastamista. Esimerkiksi tallimme juniori, 5-vuotiaaksi kääntynyt connemararuuna Bosse käy opettelemassa ratsun töitä usein juuri aamupäivisin. Ratsastuskoulun opettajat pitävät myös omaa taitoaan yllä eri valmentajien käydessä Vahannassa pitämässä niin este- kuin kouluvalmennuksia ratsastuskoulun hevosilla.

Päivä ratsastuskoulussa - Teddy pesukarsinassa

Yhden maissa alkaa hevosten hakeminen sisälle. Kokemuksen kautta on muodostunut järjestys, jossa hevoset on vaivattominta hakea sisälle. Mikäli kaikkein hätäisimmän sisääntulijan jättäisi tarhaan viimeiseksi, saisi se todennäköisesti – laumaeläin kun on – pihan muutkin hevoset hermostumaan hätäilyllään. Hevosia odottaa karsinassa päiväheinät, joten toisinaan ne ovat hyvinkin innokkaita syöksymään tarhoistaan kohti tallia. Vanhemmat konkarit, kuten Rosa ja Frou malttavat kuitenkin aina kävellä rauhassa ihmisen vieressä turhia höntyilemättä. Sisälle tultuaan hevosilta riisutaan loimet ja ne saavat päiväheinien lisäksi päiväkaurat.  Tässä vaiheessa hoidetaan myös mahdolliset haavat tai muut erityistä hoitoa vaativat asiat. Iltapäivällä hevosilla on ruokalepo ja ne saavatkin jäädä rauhassa talliin hengähtämään hetkeksi ennen illan töitä.

Puoli neljältä talliin alkaa virrata asiakkaita neljältä alkavaa tuntia varten. Hevoset on jaettu pohtien, mikä ratsu sopii kullekin ratsastajalle ja niin, että kaikilla hevosilla on töitä tasaisesti. Pyrimme siihen, että jokaisella hevosella olisi viikossa yksi vapaapäivä, jolloin niillä ei ratsasteta. Osalla hevosista vapaapäivä on keskellä viikkoa, osalla esimerkiksi sunnuntaina, jolloin normaalitunteja ei ole.

Päivä ratsastuskoulussa - Rosa

Tuntien päättymisen jälkeen on jälleen hevosten ruokkimisen aika. Iltaruokana annetaan reilu määrä heinää sekä jokaisen hevosen energiantarpeeseen suhteutettu määrä kauraa. Iltatallissa tarkistetaan, että hevosilla on kaikki kunnossa yötä varten, ovet kiinni ja lopulta jätetään hevoset rauhoittumaan yöpuulle ja valmistautumaan taas seuraavaan päivään.

Talliterkuin, Saija-ope

Vahannan Ratsastuskoulu

8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta
Vahannan Ratsastuskoulu

Vahannan Ratsastuskoulu on Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, joka sijaitsee Ylöjärvellä hyvien kulkuyhteyksien päässä, vain 20km Tampereen keskustasta.  Ratsastuskoulumme on erikoistunut laadukkaaseen opetukseen ja hevosiin. Turvallisuus on myös yksi pääkriteerejämme. Järjestämme ratsastustunteja kaikentasoisille ratsastajille aina ponitalutustunneista vaativalle tasolle asti. ​

Ratsastuskoulun Blogi


BlogiRatsastuskoulun blogissa kuullaan hörinää tallin käytäviltä. Blogissa kirjoitellaan ajankohtaisista asioista sekä kuullaan mietteitä ratsastuksesta ja hevosista eri kirjoittajilta. Tervetuloa lukemaan!

Edellinen postaus


8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta

Oletko miettinyt ratsastuksen aloittamista? Tai, että mitä järkeä siinä on? Jotkut mieltävät ratsastuksen vain pelkäksi satulassa istuskeluksi, vaikkei tämä ole totta ollenkaan!  

About the author: Vahannan Ratsastuskoulu

Vahannan Ratsastuskoulu on Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, joka sijaitsee Ylöjärvellä hyvien kulkuyhteyksien päässä, vain 20km Tampereen keskustasta. Tarjoamme ratsastustunteja ja -kursseja kaiken ikäisille ja tasoisille ratsastajille - aloittelijoista aina tavoitteellisempaan valmennukseen saakka. Ratsastuskoulumme erikoistunut tasokkaaseen opetukseen ja hevosiin, sekä turvalliseen toimintaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.