8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta

8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta

Oletko miettinyt ratsastuksen aloittamista? Tai, että mitä järkeä siinä on? Jotkut mieltävät ratsastuksen vain pelkäksi satulassa istuskeluksi, vaikkei tämä ole totta ollenkaan! Ratsastus on monipuolinen urheilulaji jota kymmenet tuhannet suomalaiset harrastavat viikottain ratsastuskouluissa. Tämän kunniaksi kokosin alle ainakin 8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta ratsastuskoulussa.

8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta

1. Ratsastus on urheilua

Oletko koskaan miettinyt mistä sana urheilu tulee? Koska urheilu vaatii urheutta! Ja urheutta tässä lajissa tarvitaan, sillä ihan kuka tahansa ei uskalla kiivetä hevosen selkään. Onnittelen sinua urheudesta jo tässä vaiheessa, mikäli joskus olet  hevosen selkään uskaltautunut!

2. Se on hyvää liikuntaa

Ratsastus ei tosiaan ole pelkkää satulassa istuskelua. Se on kokonaisvaltaista liikuntaa, jossa koko kroppa työskentelee eri sykealueilla, vaihdellen hengästymisestä matalaan sykkeeseen. Tehokkaalla tunnilla voi siis saada kunnolla rasvan palamaan! Varsinaista kunnon kohotusta varten ratsastusta olisi kuitenkin hyvä harjoitella 2-3 kertaa viikossa.

8 hyvää syytä aloittaa ratsastus

3. Tasapaino parantuu

Jotta pysyt hevosen selässä, tarvitset siihen syviä vatsalihaksia, sekä hyvän ristiselän tuen. Ratsastus parantaa ryhtiä ja monet toimistotkin ovat huomanneet tämän hankkimalla ergonomisia satulatuoleja työpisteille. 

4. Koordinaatiokyky kehittyy

Kuten edellisessä, ratsastuksessa tarvitaan tasapainon lisäksi hyvää koordinaatiokykyä sekä rytmiä. Käsien, jalkojen  sekä istunnan motoriikan tulee toimia hyvin yhteen, ja niillä annettavien apujen herkkyys kehittyy harjoituksen kautta. 

8 hyvää syytä aloittaa ratsastus

5. Yhteistyökyky

Ratsastus on yksilölaji, mutta urheilukaverina on kuitenkin elävä olento. Ratsastajan tulee olla kärsivällinen työskennellessään hevosen kanssa. Hevosta ja tilannetta täytyy osata lukea, eikä hevosta voi pakottaa mihinkään. Ratsastuksessa tärkeää on hevosystävällinen apujen käyttö. Olet ehkä saattanut nähdä olympiatason ratsastajia hevostensa kanssa – näyttää kuin ratsastajat eivät tekisi selässä mitään ja hevoset ikään kuin lukisivat ratsastajan ajatukset! Tämänlainen yhteistyö hevosen kanssa on pitkän harjoittelun tulosta ja sitä jokainen ratsastaja tavoittelee.

6. Talliyhteisö

Tallilla on yleensä leppoisa meininki ja siellä voi saada uusia kavereita, kun kaikilla on sama kiinnostuksen kohde. Hevosista on helppo keksiä keskusteltavaa vaikka ratsastustunnin jälkeen; kuinka tunti meni, millainen heppa oli tänään ja sujuiko kaverin tunti. Myös kehut toisilta ratsastajilta lämmittävät mieltä. Hevostelun jälkeen voi olla mukava juoda vaikka kahvit tallikaverin kanssa tallinkahviossa ja purkaa ratsastustunnin tuomia oivalluksia yhdessä.

8 hyvää syytä aloittaa ratsastus

7. Se lieventää stressiä

Koska ratsastuksessa ollaan tekemisissä isojen eläinten kanssa, se vaatii keskittymiskykyä sekä huolellisuutta. Hevosten kanssa ei kuitenkaan ehdi miettiä työasioita, joten se lieventää stressiä ja saa aivot irtautumaan arjesta. Tallilla vierähtää helposti pari tuntia päivästä, joten illallakin uni maittaa! 

8. Hevoset

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, hevoset. Yksinkertaisesti hevoset vaan ovat niin ihania otuksia, ettei niistä malta olla erossa enää sen jälkeen, kun hevoskärpänen on päässyt puraisemaan. 

8 hyvää syytä aloittaa ratsastus

Nautinnollisia ratsastushetkiä, Outi

8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta
Vahannan Ratsastuskoulu

Vahannan Ratsastuskoulu on Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, joka sijaitsee Ylöjärvellä hyvien kulkuyhteyksien päässä, vain 20km Tampereen keskustasta.  Ratsastuskoulumme on erikoistunut laadukkaaseen opetukseen ja hevosiin. Turvallisuus on myös yksi pääkriteerejämme. Järjestämme ratsastustunteja kaikentasoisille ratsastajille aina ponitalutustunneista vaativalle tasolle asti. ​

Ratsastuskoulun Blogi


BlogiRatsastuskoulun blogissa kuullaan hörinää tallin käytäviltä. Blogissa kirjoitellaan ajankohtaisista asioista sekä kuullaan mietteitä ratsastuksesta ja hevosista eri kirjoittajilta. Tervetuloa lukemaan!

About the author: Vahannan Ratsastuskoulu

Vahannan Ratsastuskoulu on Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, joka sijaitsee Ylöjärvellä hyvien kulkuyhteyksien päässä, vain 20km Tampereen keskustasta. Tarjoamme ratsastustunteja ja -kursseja kaiken ikäisille ja tasoisille ratsastajille - aloittelijoista aina tavoitteellisempaan valmennukseen saakka. Ratsastuskoulumme erikoistunut tasokkaaseen opetukseen ja hevosiin, sekä turvalliseen toimintaan.

Has one comment to “8 hyvää syytä harrastaa ratsastusta”

You can leave a reply or Trackback this post.

  1. Laura Heimonen - 3.11.2020 at 6:28 pm Reply

    Ratsastus kannattaa se on rentouttavaa ja vi arjen huolet tuulen mukana taivaaseen

Leave a Reply

Your email address will not be published.